Vanha paloruisku

Tässä hieman tarinaa eräästä paloruiskusta. Tämä ei kuulu kokoelmaan, mutta liittyy osaltaan siihen miten innostukseni palokalustoa kohtaan sai alkunsa.

Lahdessa olevan Kilpiäisten VPK:n vanha paloruisku oli päätynyt vuosien saatossa huonoon kuntoon ja se piti vuonna 1991 entisöidä. Sammutustoimintaa Kilpiäisissä oli noin vuodesta 1931 vuoteen 1955 asti.

Paloruisku on valmistettu 1900-luvun alkupuolella J. H. Törnroosin pelti- ja metallitehtaassa Lahdessa.

Yksityiskohtia ruiskun rakenteesta

Paloruiskua kuljetettiin kesäisin kärryillä ja talvisin reellä. Hevosella oli aikakauden palontorjunnassa suuri merkitys.

Kärryn pyörässä oleva leima

Kärryn pyörät pystyi talvella korvaamaan erillisillä jalaksilla

Mukkulan tiilitehtaan palon jälkeen vuonna 1947 paloruiskun tilalle hankittiin aikakirjojen mukaan moottoriruisku, joten melko myöhään käsikäyttöisiä paloruiskuja vielä käytettiin. Yhtenä asiaan vaikuttavana syynä moottoriruiskun hankkimiseksi voi olla se, että ruisku oli kyseiseen hälytykseen kiirehtiessä ja hevosen pillastuttua pudonnut kärryjen päältä maahan. Alla näkyvässä kuvassa paloruiskun tornissa erottuu vääntymiä, jotka ovat voineet syntyä juuri tuossa hässäkässä.

Paloruisku oli aikoinaan keskeinen osa kyläyhteisöjen kesäjuhlien tunnelmaa, kuten juhannusjuhlista otetusta kuvasta näkyy. Paloruiskulle oli yleensä rakennettu oma koppi tai vaja, kuten myös kuvan oikeassa reunassa näkyy olevan.

Aika jätti jälkensä vanhaan paloruiskuun ja sen kärryihin

Oli aika aloittaa ruiskun kunnostus

Muistiinpanoja kunnostuksesta

Paloruiskun kunnostus valmistui syksyllä 1991, jonka jälkeen se vietiin sille varta vasten rakennettuun vitriiniin näytteille kertomaan menneistä ajoista.

Paloruiskun kunnostaminen herättikin innostuksen palokalustoon ja palokuntatoimintaan. Kilpiäisissä ei enää palontorjuntatoimintaa ollut, joten toimiva palokunta piti löytää muualta.

Paloruiskun kunnostus valmistui 1. syyskuuta 1991 ja jo 8. syyskuuta olin tutustumassa syysriehaa viettävään Lahden vanhimpaan yhdistykseen, vuonna 1879 perustettuun Lahden VPK:aan ja sain kunnian liittyä siihen.